Font: CMDSport entrevista a Gabriel Domingo, director general de Fundació Claror | Llegeix l’entrevista en castellà aquí >
Versió en català
El director general de Claror, Gabriel Domingo, assegura que els gestors del fitness han de “rejovenir-se mentalment” davant del repte d’adaptar-se a la mentalitat de les noves generacions de clients. El directiu qüestiona la praxi de molts gimnasos, els quals “continuen replicant el mateix model del passat, com si la nova ‘música’ no fos amb ells”.
Davant del nou escenari dels gimnasos a Espanya, la cadena catalana d’instal·lacions esportives, Claror, ha llançat un nou pla estratègic inspirat en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides i que té com a objectiu créixer qualitativament i augmentar la seva responsabilitat social. El director general de la marca, Gabriel Domingo, lamenta que, avui en dia, el concepte i desenvolupament de la responsabilitat social no gaudeixi de la mateixa rellevància, en l’àmbit sectorial, que aspectes com els plans de creixement, el nombre d’abonats o els EBITDA. Segons opina, moltes vegades, si es treballa aquesta qüestió mediambiental “és per estalviar”.
En l’actualitat, el Grup Claror aglutina 10 clubs esportius a Catalunya, dels quals gestiona 5 mitjançant concessió, 4 en règim de prestació de serveis i 1 de forma directa. Entre totes aquestes instal·lacions esportives compta amb més de 44.000 abonats i emplea a una mica més de 650 treballadors.
¿Quins són els principals desafiaments als quals s’enfronta el sector del fitness en l’actualitat?
El primer, consolidar l’ús dels centres per part del públic més jove. El segon, evitar un efecte rebuig entre el client de més edat. El tercer, la incertesa del mercat de l’energia de cara als pròxims anys. El quart seria el repte d’adaptar-se a les noves mentalitats.
Els gimnasos continuen replicant el mateix model del passat, com si la música no fos amb ells.
¿A què es refereix?
L’usuari està canviant i la fractura digital ha desaparegut pràcticament. Les generacions natives digitals estan passant a ser la major part del nostre públic. És un tipus d’usuari que té un esquema de compres, usos i hàbits molt diferents dels d’abans. No obstant això, avui en dia, molts gimnasos encara repliquen el mateix model del passat, com si la música no fos amb ells. Avui es requereix un canvi, segmentar i oferir productes diferents a públics diferents. I, sobretot, cal treballar en com comunicar: Instagram i TikTok són els grans canals i en aquests cal mostrar en lloc de dir.
¿Quina és la clau per connectar amb el públic jove?
Aquells operadors que compten amb gent jove entre les seves files prenent decisions o aquells que han nascut en aquest nou context, tenen avantatge. De fet, a vegades sembla que ser un veterà del sector és un hàndicap. Els gestors ens hem de rejovenir mentalment. També cal fitxar persones joves i ser dinàmics, elàstics i àgils. Els influencers ens van per davant i les modes canvien molt de pressa. Avui en dia, és imprescindible estar molt atent al que succeeix per reaccionar amb la major celeritat i eficiència possibles, doncs, de no fer-ho es corre el risc de ‘perdre el compàs’.
No cal espantar les noves generacions
¿Què ha representat aquest 2023 per al sector del fitness?
El cost de l’energia ha donat una treva i els abonaments s’han consolidat. No obstant això, el més important ha estat aquesta irrupció dels adolescents en la pràctica del fitness. Aquest fet no és ni transitori ni efímer. L’entrada d’aquestes noves generacions digitals perdurarà. Per tant, el repte és no espantar-los. Cal fer que aquesta irrupció es consolidi.
Però també cal tractar amb les persones majors de 55 anys. ¿És possible combinar ambdues clienteles?
En el nostre cas, hem llançat una prova pilot al nostre gimnàs del carrer Sardenya de Barcelona, on hem generat tres grans zones. Cadascuna d’elles està pensada per a un perfil d’edat diferent. Treballem una zona per a persones de fins a 30 anys; una altra, per a gent de 30 a 60 anys i una altra més, per a aquelles de més de 60 anys. Cada franja d’edats té el seu espai. Però ja estem veient que fins que els influencers no vagin a classes grupals o a les piscines, els adolescents tampoc aniran.
A part de gestionar els diferents grups d’edats, ¿quins altres reptes té Claror per al pròxim 2024?
Hem desenvolupat un pla estratègic amb el lema “fer per transformar” que s’ha inspirat en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. En aquesta línia, treballem set aspectes. A més de ser una instal·lació d’oci esportiu, busquem ser un centre de salut i estem posant el focus en la feina digna, pel que volem que el nostre equip humà consideri Claror com un bon lloc per treballar. Així mateix, també treballem l’acció climàtica.
Paral·lelament, volem fer un pas endavant amb les escoles, millorar la relació amb els ajuntaments, continuar fent passos en la igualtat de gènere i social i propiciar que els proveïdors es sumin al nostre pla. En aquest sentit, convidem als nostres proveïdors al fet que facin un pas endavant entorn de la responsabilitat social.
¿Com es pot fer un pas endavant en l’aspecte mediambiental i fer front a la sequera actual prolongada que pateix Catalunya?
Fa temps que treballem aquesta línia, amb plans d’estalvi energètic i d’aigua. Pel que fa a això, hem instal·lat uns dosificadors a les dutxes per regular el cabal d’aigua, per la qual cosa només es poden gastar dotze litres d’aigua per minut, independentment de la pressió.
¿El fitness és responsable amb el seu entorn?
Hi ha una batalla per créixer en centres, clients i EBITDA. Això, en ocasions, implica no estar alineat amb la responsabilitat social o l’impacte que es genera. De fet, m’atreviria a dir que, a vegades, si es treballa la qüestió mediambiental és més per estalviar que per veritable consciència social.
Més enllà dels ODS esmentats, ¿per on passen els plans de Claror en el futur?
Cal millorar els serveis en qualitat i l’experiència laboral dels nostres treballadors. Considerem que hem assolit l’estabilitat amb 44.500 socis, un 11% menys d’abonats que abans de la pandèmia, però amb el mateix nivell d’ús de les instal·lacions. Amb això, hem assolit les magnituds de negoci del període pre-pandèmia, generant ingressos addicionals a les quotes i amb un lleuger augment del tiquet mitjà. De cara a la conclusió d’aquest 2023, estimem que tindrem uns ingressos, fins i tot, superiors als d’abans del Covid-19.
Una de les maneres amb les quals han augmentat l’ingrés mitjà per soci és amb el Pilates Reformer. ¿És una bombolla?
Fins ara, hem obert tres estudis i volem instal·lar-los en la resta dels nostres gimnasos. El Pilates té recorregut i no sembla que vagi a caducar en el curt termini. És una activitat de valor que aporta ingressos fora de quota i que té una alta demanda. El seu públic és principalment femení i d’edat més madura, per la qual cosa és molt fidel.
¿Es respira optimisme en el sector del fitness?
Hem passat de la tensió i la preocupació a una certa eufòria. L’entorn s’ha consolidat i els operadors han augmentat el tiquet mitjà. Aquest 2023 ha estat l’any de la recuperació definitiva.
Hem passat de la tensió i la preocupació a una certa eufòria
Aquesta eufòria sembla que es tradueix en plans d’expansió. ¿Hi ha massa oferta de fitness a Catalunya?
L’oferta va creixent a una velocitat que superarà la demanda. Hi ha un cert risc que, al final, la ‘pastís’ no sigui prou gran i les ‘porcions’ siguin més petites. Alguns projectes acabaran desapareixent.
¿Claror es planteja créixer a escala de centres?
No tenim un pla marcat. Valorem les oportunitats que es posen sobre la taula, però mai ens presentem a concursos perquè sí. Tenim una dimensió suficient per competir contra grans i petits. Potser, en dos o tres anys, algun projecte vegi la llum, tant del model públic com del privat.