L’informe emfatitza la necessitat d’una inversió considerable en salut preventiva
Segons informa el mitjà de comunicació Gym Factory, la Comissió Europea i l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), amb l’ajuda de l’Observatori Europeu de Sistemes i Polítiques de Salut, ha publicat Health at a Glance: Europe 2022 State of Health in the EU Cycle. L’informe és el primer que es publica des de la pandèmia de COVID-19, en un context d’incerteses geopolítiques, de salut pública i econòmiques.
Alguns dels temes en els quals l’última edició brinda un enfocament específic són la promoció d’una millor prevenció i tractament del càncer i altres malalties no transmissibles, així com la prevenció i l’abordatge dels desafiaments de salut mental després de la pandèmia i en el context actual de múltiples crisis.
Com a factor protector per a una bona salut mental i física, l’activitat física és imperativa. La disminució dels nivells d’activitat física entre nens i adolescents durant la pandèmia es relaciona directament amb l’empitjorament dels nivells de salut mental i els hàbits d’alimentació del grup d’edat, a més de l’augment de les taxes de sobrepès i obesitat.
L’informe emfatitza la necessitat d’una inversió considerable en salut preventiva. Abans de la pandèmia, els països de la UE i l’OCDE assignaven al voltant del 3% de les seves despeses en salut a la prevenció de malalties. Atès que les malalties no transmissibles (ENT) representen més del 80% de la càrrega total de morbiditat, l’OCDE ha tornat a comprometre el seu argument econòmic per a invertir en la prevenció de malalties i la promoció de la salut.
Segons el mitjà Gym Factory, com a factor protector per a una bona salut mental i física, la disminució dels nivells d’activitat física entre nens i adolescents durant la pandèmia es relaciona directament amb l’empitjorament dels nivells de salut mental i els hàbits d’alimentació del grup d’edat i amb l’augment de les taxes de sobrepès i obesitat.
Els adults es van veure igualment afectats per un augment en el sedentarisme, per exemple, a França, una enquesta sobre 4.000 adults realitzada durant el primer confinament a l’abril de 2020 va trobar que el 45% dels enquestats va informar una reducció en l’activitat física i el 59% un augment en l’ús de pantalles.