Entrena la força per no perdre la funcionalitat

A mesura que ens fem grans el nostre cos comença a moure's de manera diferent i podem començar a notar limitacions en el nostre dia a dia. Segueix fent el que més t'agrada fent un treball específic de força.
Entrena la força per no perdre la funcionalitat
El treball de força millora l’autoconfiança i la qualitat de vida

Durant els darrers anys la progressiva incorporació de la gent gran als clubs esportius i a les sales de fitness, ha estat una constant. Hi ha activitats només dedicades a aquest grup d’edat i cada cop són més els que perden la por el primer dia.

Moltes són les raons per les quals una persona gran decideix anar a un club esportiu. Sigui per motius mèdics, socials o esportius, els tècnics de les sales de fitness i activitats dirigides ajudem a trobar l’espai en el qual se sentin a gust i notin la millora en el seu dia a dia.

Abans de començar a fer activitat és recomanable fer una visita al servei mèdic del club. En aquest moment és quan es comença a definir el tipus d’activitat més recomanable per a cada persona, basant-se en l’estat de salut, anímic i experiència prèvia en l’esport. Amb aquesta informació, el tècnic de sala podrà orientar-nos amb més garanties d’èxit.

Beneficis de treballar la força

L’entrenament de força és clau per no perdre la funcionalitat, que és el que es perd quan ens fem grans, quan el nostre cos deixa de moure’s com es movia abans. Amb el treball de força el que fem és retardar la pèrdua de la funcionalitat i fem que sigui més progressiva, un aspecte determinant per a poder gaudir d’una vida saludable.

Amb els anys podem desenvolupar una sèrie de patologies vinculades, en la majoria dels casos, a l’envelliment, l’osteoporosi, i també patir pèrdues degeneratives de la massa del múscul esquelètic, la sarcopènia. En ambdós casos, i en altres patologies del sistema múscul esquelètic, el treball de la força és vital.

La pèrdua de massa muscular pot portar associada a una sèrie de conseqüències:

  • Pèrdua de la confiança per manca equilibri i possibles caigudes.
  • Limitació de l’activitat que porta, en molts casos, al sedentarisme.
  • Pèrdua de la independència.

Per contrarestar això, el treball de força provoca:

  • Augment de la massa muscular
  • Millora de la densitat òssia
  • Prevenció de lesions
  • Millora de l’equilibri

I per tant, millora de l’autoconfiança i de la qualitat de vida.

Exercicis i MATERIAL

Hi ha molts tipus de força però la més adequada en aquesta edat, i en les fases inicials de l’entrenament, és la força resistència, un entrenament general que porta a la millora de la potència muscular de cames, tronc-cintura escapular i braços. Amb intensitats al voltant del 40-60% i unes 8 a 12 repeticions per exercici.

Els exercicis de tren inferior i de tren superior es poden realitzar perfectament amb màquines de politges amb una mica de pes, que ofereixin la resistència adequada. Igualment, les bandes elàstiques i manuelles són un bon complement per treballar la força. El treball amb el propi pes corporal (flexions, esquats, etc.) també és recomanable, però vigilant els exercicis que impliquin l’equilibri.

Com motivar-nos

Per aconseguir la motivació necessària per entrenar regularment, és clau tenir un programa el més variat possible, intercalant exercicis de força i de resistència, i participant també en activitats dirigides.

Si assolim l’hàbit esportiu, els guanys en l’àmbit físic, social i funcional són incomptables, i això ens motivarà a seguir.

T’animem a consultar els tècnics de la sala de fitness i entrenadors personals per trobar el tipus d’entrenament que més s’ajusta a les teves necessitats i característiques.

L’AUTORA

TXELA INNESS

Tècnica de fitness i Entrenadora personal

Activitats: Running Club Sènior, Estiraments i mobilitat i Abdominals

.

Articles relacionats

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.