El 25N es commemora el Dia Internacional per l’erradicació de la violència contra les dones i a Claror estem compromesos en aportar el nostre gra de sorra. Per nosaltres no és flor d’un dia. És una tasca, dia rere dia i que ens implica a tots i totes.
Una de les qüestions que ens prenem més seriosament és tenir al dia els protocols d’assetjament. Aquests protocols són la garantia que ens permet prevenir situacions o actuar en cas que es detectin relacions que no són respectuoses entre les persones, sobretot si poden derivar en violències.
També treballem sota el criteri de fomentar la igualtat d’oportunitats i el respecte als drets humans. Així ho assenyala el nostre Codi de Conducta i Bon Govern i així ho impulsem sobretot a les escoles esportives, allà on els infants aprenen també valors que els formem com a persones.
Detectem violències masclistes a l’esport
En aquest anar més enllà, enguany durem a terme una dinàmica entre els i les jugadores dels equips de bàsquet Safa-Claror per sensibilitzar sobre les violències masclistes. A partir d’un iceberg concebut per l’Ajuntament de Barcelona, els nois i noies majors de 14 anys, tindran un moment per reflexionar sobre aquells fets que suposen una violència de gènere, sigui de forma visible o invisible, explícita o subtil.
I tu, tens clar què són les violències masclistes?
Podríem pensar que la violència de gènere s’exerceix sempre amb l’ús de la força i massa sovint es redueix al recompte de dones que malauradament perden la vida a mans de les seves parelles o exparelles. I sí, els feminicidis són una xacra bestial de la nostra societat, però és la punta de l’iceberg. A sota, trobem una gran base formada per una cultura patriarcal que normalitza els micromasclismes, les bromes sexistes, les desigualtats en les oportunitats i que invisibilitza l’opinió de les dones i el talent femení. També trobem una societat que continua reforçant els rols de gènere segons uns estereotips del passat com, per exemple, encara passa amb les joguines.
N’estàs veient, patint o exercint?
Són molts els recursos que tenim a l’abast per denunciar un possible cas de violència de gènere. Us facilitem alguns dels més propers i, si en sou coneixedors o en patiu, no tingueu por a posar-vos-hi en contacte:
També hi ha recursos a l’abast de persones, i concretament homes, que tinguin dificultats per mantenir relacions respectuoses, s’adonin que actuen amb violència i necessitin ajuda:
➡️ https://ajuntament.barcelona.cat/dones/ca/bcn-antimasclista/masculinitats/programa-atencio-homes-sah
Per últim: 900 900 120. Aquest és el telèfon d’atenció contra la violència masclista. És gratuït, confidencial i funciona les 24 hores dels 365 dies de l’any.