Refresh

This website claror.cat/importats/connecta-amb-els-teus-fills-fent-esport-en-familia/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Connecta amb els teus fills fent esport en família

imatge-connecta-esport-en-familia

“Papa, que lluny estàs! Potser si t’acostes a mi, podrem connectar i conèixer-nos millor.”

Sempre m’ha sorprès la comunicació que tenen els nens entre ells des que són molt petits. Em captiva veure a les meves filles jugant i parlant amb les seves amigues. Tenen converses màgiques, és realment fascinant.

Què els impedeix tenir aquest espai d’obertura i confiança amb nosaltres? Aquesta pregunta, sobre la que fa temps que reflexiono, coincideix amb els temes que més sorgeixen en els meus tallers i sessions: el meu fill no es comunica amb mi; el meu fill no m’explica res; el meu fill no m’escolta. En moltes ocasions existeixen problemes de comunicació entre pares i fills.
Probablement no hi ha una única solució per aconseguir que els nostres fills parlin i es comuniquin amb nosaltres. És una suma de variables que fan que això sigui possible. En part depenen de tu i en part, del teu fill. La meva creença és que si generem un espai agradable i segur per a ells, podem ajudar-los a comunicar-se una mica més.

Com generar un espai segur i obert de Connexió
La Connexió o el Rapport és una habilitat de coaching que tracta de crear un espai segur entre dues persones, en aquest cas entre el teu fill i tu. Rapport és una paraula anglesa que significa bona relació, compenetració i enteniment. Es tracta de generar un espai de comunicació on el teu fill se sentirà còmode per acostar-se a tu i expressar tot el que necessiti. És una competència fonamental per descobrir-lo en profunditat. Per saber qui és el teu fill, com se sent, què pensa o què necessita de tu o del seu entorn en aquests moments de la seva vida. Des d’allí, podem crear empatia i ajudar-los. La connexió és el primer pas per a qualsevol relació.

Beneficis de fer esport en família
L’esport en família té múltiples beneficis i sens dubte, és un bon moment per generar aquests espais de connexió i comunicació amb els teus fills i filles:

Es creen canals comunicatius en el cercle familiar.

Impulsa el benestar psicològic i físic de tots els membres de la família.

Prevé tota mena de malalties vinculades al sedentarisme.

Fomenta els valors de l’esport en els més petits.

Ajuda a reduir l’estrès i l’ansietat i pot augmentar la concentració.

Augmenta la capacitat d’integració social en els nens.

Hi ha molts esports que podeu triar per fer en família: bici, natació, senderisme, tennis, esquí… No importa tant el tipus d’esport sinó que tots gaudiu d’aquesta activitat. L’esport que més connexió genera és aquell que tria el teu fill, és aquell que a ell li fa gaudir i que li permet ser ell mateix. Quan el teu fill està connectat amb la seva essència, amb la seva jo més profund, llavors és capaç d’obrir-se, de comunicar-se i de ser feliç. Des d’un lloc d’incomoditat, avorriment o irritació, és difícil que s’obri i es comuniqui.
Descobrir el millor de cadascú sense imposicions
Sir Ken Robinson en el seu llibre L’Element parla d’un concepte anomenat així. Diu que tots tenim una força motriu en el nostre interior, que una vegada alliberada pot fer realitat qualsevol somni. És la força que sorgeix quan estàs connectat a qui ets en realitat. Amb els anys, diu Robinson, ens anem desconnectant d’aquesta força i ens anem fent iguals als altres.
No es tracta, per tant, de convertir els nens en el que volem que siguin sinó a respectar el que són i impulsar la seva essència. És en la seva essència on resideix l’autoestima, la confiança, la seguretat i sens dubte, la seva felicitat.
De vegades, la tendència dels pares és acostar als nostres fills a les nostres aficions, al que nosaltres coneixem. Mostrar-los aquesta part de nosaltres és meravellós, perquè ens descobreixin, ens coneguin més i desenvolupin l’empatia. Ara bé, pot començar a ser un problema quan deixes d’escoltar o empatitzar amb les seves.

“La veritable educació consisteix a treure a la llum el millor de la persona.” Sòcrates deia que no existeix l”ensenyar’ sinó només l”aprendre’. Per tant, cal treure i descobrir i no imposar ni forçar gens en els nens i nenes.

Per tant si vols generar una bona connexió amb els teus fills i filles, hem de descobrir les seves aficions, què els agrada fer a ells i donar-los suport. Els nens no són com nosaltres, sinó diferents i amb característiques i personalitat pròpies que hem de descobrir i mantenir, ja que allí és on neix la seva plenitud i felicitat. Si pretenem que siguin com nosaltres, generarem desconnexió, no només amb nosaltres, sinó amb ells mateixos i perdran la seva essència i el seu jo més veritable.

‘Només si em sento valuós per ser com sóc, puc acceptar-me, puc ser autèntic, puc ser veritable’. Jorge Bucay

I si tenim més d’un fill, doncs ja saps el que toca…;-). Jo tinc tres i he descobert un munt d’esports i activitats noves, on m’he adonat de moltes coses i m’ha ajudat a descobrir-me una miqueta més. Així que ha estat un regal també per mi. I de vegades haig de dir que no, i els explico per què. Els ensenyo així a respectar als altres, a empatitzar, a entendre que tots som diferents i que tenim gustos diferents i sobretot, els ensenyo a saber dir no. Així que, troba l’equilibri que sobretot faci que el teu fill s’obri i sigui ell mateix, alhora que aprèn també de la vida.

És normal tenir por i ser poc inclinat a mostrar-nos com som realment, a obrir-nos plenament. Tenim temor al rebuig, a no ser compresos i a mostrar-nos febles. En el cas dels nens, tenen temor sobretot a no ser volguts. Si els pares mostrem proximitat, confiança, comprensió i respecte, podrem ajudar-los a obrir-se més fàcilment. Des de la tranquil·litat i la valentia. Es tracta d’intensificar la nostra comunicació escurçant les distàncies. Posar-nos al seu nivell en tots els sentits perquè desapareixen les diferències i discrepàncies i es creu així un espai de valor per a ells.

L’esport en família, és sens dubte, un molt bon canal per acostar-nos a ells i generar llaços estrets i converses profundes.
Més informació
Aquí tens tota l’oferta esportiva familar dels nostres clubs:
Claror Sardenya
Claror Cartagena
Claror Marítim
Can Caralleu
L’Esportiu de Llinars

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.