Esquinç de turmell: prevenció i recuperació

En aquest article trobaràs pautes per prevenir-lo i curar-lo
esquinç de turmell
Les lesions dels lligaments del turmell i els esquinços són una de les més freqüents en l’activitat esportiva

Vols saber com tractar un esquinç de turmell? Els turmells són una part delicada del nostre cos que hem de cuidar, ja que juntament amb els peus formen la base que sustenta el pes del cos. La part que s’acostuma a lesionar amb més facilitat és el lligament lateral extern, generalment per un mecanisme de torçada. L’afectació pot ser més o menys greu, i requerir més o menys temps de repòs o immobilització.

Com prevenir-lo?

Per prevenir un esquinç de turmell, hem d’enfortir la nostra base, és a dir els peus i els turmells. Per tal de treballar aquesta base, la propiocepció és la principal eina, ja que ens permet rebre informació de les nostres articulacions i ens ajuda a mantenir l’equilibri. Aquest tipus de treball es recomana sobretot si es practiquen esports amb canvis sobtats de direcció, ritme, salts, girs i recepcions o també que es realitzen en terrenys inestables.
Un altre aspecte important en la prevenció és la utilització d’un calçat adequat a l’activitat, que subjecti bé el peu i en alguns casos també el turmell.

Com curar-lo?

Tot i que la curació de les lesions dels lligaments del turmell pot trigar aproximadament entre 2 i 8 setmanes, segons la seva severitat, poden persistir problemes durant 8-10 mesos després de l’accident. Per poder arribar a una bona recuperació de la lesió, és bàsic fer un bon tractament de rehabilitació.

Durant les primeres fases de la recuperació, la realització de fisioteràpia aquàtica dóna excel·lents resultats perquè permet el treball de mobilitat i reforç muscular sense sobrecarregar l’articulació. També és important realitzar exercicis de propiocepció o equilibri a dins de l’aigua, per millorar l’estabilitat articular i proporcionar seguretat.

A mesura que ens anem recuperant, el treball de reforç en sec es pot afegir a l’exercici a l’aigua: exercicis de tonificació i de propiocepció amb progressió de la resistència i la dificultat, ens permetran anar millorant la força i l’estabilitat.

Progressivament s’iniciarà amb activitat física de baix impacte (natació, bicicleta, el·líptica…) per anar incorporant l’activitat d’impacte.

Per als primers entrenaments pot ser convenient realitzar un tapping o embenat funcional, que permet l’activitat però impedeix els moviments que van produir la lesió, per protegir el turmell d’una possible recaiguda.

Si vols prevenir i recuperar l’esquinç de turmell, demana consell als fisioterapeutes i tècnics, que et recomanaran els millors exercicis posar-lo a punt.

Els autors

marta coll

Cap de l´Àrea de Salut del Claror Cartagena i Claror Marítim

Llicenciada en Medicina i cirurgia per la UB, Especialista en Medicina de l’Educació física i l’esport per la UB Diploma de Nutrició i Dietètica a l’Hospital Clínic de Barcelona, Diploma de Terapèutica Homeopàtica pel CEDH, Diploma d’urgències mèdiques extrahospitalàries per l´ACMI

Articles relacionats

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.