Refresh

This website claror.cat/blog-claror/consell/beneficis-cardiovasculars-de-lactivitat-fisica/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Beneficis cardiovasculars de l’activitat física

La manca d’exercici regular incrementa el risc de patir malalties cròniques com la malaltia coronària
Beneficis Cardiovasculars
Exercici físic = cor sa

La pandèmia de COVID-19 sembla haver aturat el planeta, i les conseqüències no són només en l’àmbit de la salut, són a tots els nivells. El confinament total obligat no va ser una solució definitiva sinó una manera d’evitar el col·lapse del sistema sanitari, però la repercussió en l’àmbit de la salut de la població ha estat i és preocupant.

El cos humà està dissenyat per al moviment, i l’exercici físic és una de les principals eines en la prevenció de malalties. No es recomanable mantenir la població tancada a casa durant mesos o anys a l’espera d’una vacuna, ja que hi haurà morts prematures per altres causes que no seran precisament la COVID-19. Una de les més preocupants són les malalties cardiovasculars, on un estil de vida actiu, alimentació saludable i correcta gestió de l’estrès són claus per controlar-la i prevenir-les.

La manca d’exercici regular incrementa el risc de patir malalties cròniques com la malaltia coronària, la hipertensió arterial, la hipercolesterolèmia, la diabetis, l’obesitat, el càncer i les alteracions múscul-esquelètiques. La malaltia cardiovascular és la principal causa de mort a Europa, responsable de gairebé la meitat de totes les morts. Aquesta es produeix a causa de una absència d’irrigació del múscul cardíac (isquèmia miocàrdica) a causa del dipòsit de plaques fibroadiposes a la capa interna de les artèries del cor (Ateroesclerosi).

Un dels principals efectes beneficiosos de l’exercici és a nivell cardiovascular. La pràctica diària d’activitat física moderada redueix un 50% el risc de malaltia coronària i un 30% el d’hipertensió arterial, així com la regulació del sucre a sang, i també ens ajuda a gestionar l’estrès negatiu i millorar la qualitat del son.

Els principals factors de risc per patir malaltia coronària són, a part dels antecedents familiars i el tabaquisme:

  • La hipercolesterolèmia
  • La hipertensió arterial
  • La hiperglucèmia (diabetis)
  • L’obesitat

La INACTIVITAT FÍSICA

Per tant, l’exercici físic redueix el risc de malaltia coronària per si sol, perquè exerceix una millora de la majoria de factors de risc.

Tornar a fer exercici després del confinament

Hem d’aconseguir tornar a normalitzar la nostra vida i a recuperar la salut, prenent això si, totes les mesures de prevenció necessàries. Malgrat que durant el confinament la majoria de persones hem fet alguna hora d’esport a casa, el temps de sedestació s’ha incrementat molt i s’ha vist, amb enquestes realitzades, que l’increment de pes està entre 3 i 4kg.

Durant aquest temps de confinament han proliferat moltes plataformes d’entrenament exclusivament online, i està molt bé utilitzar-les de manera puntual, però és clau que cada persona faci allò que ha de fer sota una bona prescripció segons el seu estat de salut i, si en té, la seva malaltia i no comenci a fer el que no ha fet mai i sense garanties de professionalitat.

Hem de deixar enrere aquesta sensació d’apoltronament i tornar al moviment diari en la mesura del possible. Us recomanem que si teniu dubtes i no sabeu per on començar, consulteu els nostres professionals de l’Espai de salut dels clubs, on estarem encantats d’ajudar-vos a recomençar.

 

Els centres esportius hem adoptat totes les mesures per fer una activitat física segura i com a metges de l’esport esperem, pel bé de tothom, que l’exercici torni a formar part de la prescripció de salut de la població.

 

Recordeu: el que volem és un cor sa i per això l’hem de mimar i treballar, amb garanties i coneixement mèdic segons la patologia. I, si no en tenim, el que volem és prevenir. Deixeu-vos aconsellar pels especialistes.

Les autores

Marta Coll

Cap de l´Àrea de Salut del Claror Cartagena i Claror Marítim

Llicenciada en Medicina i cirurgia per la UB, Especialista en Medicina de l’Educació física i l’esport per la UB Diploma de Nutrició i Dietètica a l’Hospital Clínic de Barcelona, Diploma de Terapèutica Homeopàtica pel CEDH, Diploma d’urgències mèdiques extrahospitalàries per l´ACMI

Mariona Violán

Responsable Àrea de Salut de Claror Can Caralleu

Llicenciada en medicina i cirurgia (UB). Especialista en Medicina de l’Activitat Física i l’ Esport (UB). Fellowship in Sports Medicine and Nutritional asses and exercice prescription en Childrens Hospital, Boston, and Sargent College.

Articles relacionats

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.