Consells per les picades i mossegades d’insectes i animals

T'expliquem quins són les principals picades o mossegades que et poden afectar aquest estiu.
Picades i mossegades d'insectes
La majoria de picades o mossegades són innòcues i donen més molèsties locals que problemes greus.

Com s’ha d’actuar?

“A l’estiu tota cuca viu”. Sembla que la natura a l’estiu es desperta i apareixen infinitat de petits animalons que havien estat amagats en forma de larves i que neixen amb l’arribada del bon temps. Alguns d’aquests animals poden produir-nos picades o mossegades.

Normalment ho fan per defensar-se quan els agredim, però alguns insectes com els mosquits piquen per reproduir-se, i altres ens piquen de forma accidental, com les puces i les paparres.

Les mossegades o les picades d’animals poden produir inoculació de verins o saliva, risc d’infecció o transmissió de malalties com el tètanus, la ràbia o el paludisme.

La majoria de picades o mossegades són innòcues i donen més molèsties locals que problemes greus. A la zona de la pell notem un dolor agut seguit d’una reacció inflamatòria, enrogiment i picor més o menys important segons la persona i la quantitat de saliva o verí injectat.

El tractament consisteix a netejar bé la zona amb aigua i sabó, i tot seguit aplicar gel. En el cas que l’insecte en picar ens hagi deixat un agulló, cal extreure’l amb pinces o amb les ungles procurant no inocular més verí. Després podem aplicar algun producte amb amoníac i si la picor és molt forta, es pot aplicar una crema amb hidrocortisona a l’1 o 0,5%. Cal procurar no rascar-se la zona i si no milloren aquestes molèsties, cal consultar un metge.

Les paparres es queden totes elles aferrades a la pell per xuclar la sang i s’han d’extreure amb pinces, mullant-les amb una mica d’oli, anant amb compte que el cap no quedi dins la pell.

Hi ha una certa part de la població que té al·lèrgia a les picades d’insecte i els pot produir una reacció molt més greu que es diu anafilaxi, caracteritzada per una urticària, prurit i eritema cutani generalitzat amb dificultat respiratòria. Té un inici molt ràpid i pot afectar a altres òrgans.

El tractament ha de ser urgent, ja que és potencialment mortal. Cal avisar al 112 i si es disposa d’adrenalina, es pot administrar una dosi via intramuscular a la cuixa.
Consells per evitar picades i mossegades d’insectes

  1. Usar un repel·lent d’insectes.
  2. Vestir-se amb roba de colors poc cridaners i que cobreixi tot el cos.
  3. No molestar als animals ni apropar-se als seus nius, ruscos o caus. Ni intentar agafar-los.
  4. Vigilar en aixecar pedres.
  5. Assegurar-se que no hi ha insectes dins del cotxe abans de conduir.
  6. No caminar descalços pel camp, ni amb calçat que deixi el peu destapat.

Mossegades de serps

Al nostre país tenim una sola espècia de serp verinosa: la vípera aspis o escurçó. Es caracteritza per tenir el cap triangular, la cua més prima que el cos i la punta del nas aixecada. Si ens mossega, serà per defensar-se i no sempre aconsegueix injectar verí.

Sabem que ho ha fet si al cap de 20 minuts apareix una reacció molt dolorosa amb inflor, enrogiment i potser ampolles a la zona de la pell amb les dues marques de les dents a la pell. També poden començar a aparèixer símptomes digestius com vòmits, dolor abdominal o diarrees, i excepcionalment altres manifestacions greus.

El que hem de fer d’entrada és no moure gens a la persona, perquè en estar-se quiet es retarda la propagació del verí. Podem calmar el dolor amb algun analgèsic i fer un embenat compressiu sobre la zona mossegada. Cal traslladar la persona a l’hospital més proper perquè li administrin el sèrum amb l’antídot. El que no s’ha de fer mai, tot i que popularment es deia, és fer un torniquet, ni fer una incisió entre les dues ferides de les dents i succionar el verí, ni tampoc aplicar gel.

Picades de meduses

Entre les picades d’animals marins tenim les meduses, que aquesta temporada són molt més abundants a les nostres platges. De meduses n’hi ha de diferents espècies, algunes no fan res i d’altres, poden picar amb més o menys intensitat. El seu verí està a les cèl·lules urticants que s’adhereixen a la pell.

Per evitar les picades de medusa el millor que podem fer és informar-nos abans de si hi ha meduses a la platja on anem. També s’ha de mirar la bandera que indica l’estat de la platja, si és de color groc, s’ha d’anar amb precauxió i si és de color vermell està prohinit banyar-se. Un altre consell és posar-se molta crema solar abans d’entrar a l’aigua.

El tractament quan ja ens ha picat, consisteix a posar-se gel amb una bossa de plàstic durant 5 -10 minuts. Es pot posar aigua de mar per eliminar les cèl·lules urticants o aplicar, si es té, una dissolució de bicarbonat. El que no s’ha de fer mai és netejar la zona amb aigua dolça (de l’aixeta). Cal tenir en compte que si hi ha ferida, es pot infectar. Si la reacció és molt intensa, és millor consultar a un metge o trucar al 112.

Els autors

Neus Vives

Metge especialista en Medicina de la Educació Física i l’Esport (UB)

Articles relacionats

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.