Els fongs: No deixis que et toquin els peus!

Les dolències més comunes causades per fongs que es desenvolupen als peus són el «Peu d'atleta» i «l'Onicomicosi»
fongs als peus
Si detectem els símptomes descrits o sospitem que les nostres ungles són víctimes d’aquesta patologia, hem de consultar el podòleg

Els fongs són organismes primitius i sumament abundants a la natura (se n’han identificat més d’un quart de milió de varietats), i afloren en qualsevol medi on puguin trobar aliment i suport. Són especialment actius en medis càlids i humits com les piscines i els gimnasos públics. Gairebé tots els fongs són innocus per a l’ésser humà, però alguns d’ells poden ser causa de malalties d’origen fúngic (causada per fongs) transmissibles de diverses maneres (piscines, dutxes públiques, tovalloles o calçat compartit per diverses persones). Per això, és necessari dur una estricta higiene preventiva.

Les infeccions més freqüents

Les dolències més comunes causades per fongs que es desenvolupen als peus són el «Peu d’atleta» i «l’Onicomicosi», que afecten els espais interdigitals i les ungles, respectivament. Les ungles són especialment vulnerables ja que són riques en queratina, una substància de què s’alimenten els fongs.
Quan un fong patogen afecta les ungles dels peus produint la onicomicosi ens enfrontem, no només a un problema estètic sinó que pot arribar a causar dificultats de mobilitat i molèsties en l’ús del calçat normal.

Com reconèixer l’onicomicosi?

El primer símptoma és el canvi de coloració de les ungles, generalment la del dit gros del peu. L’ungla agafa un to blanc-groguenc que s’enfosqueix progressivament fins a arribar a una tonalitat terrossa.. Això indica que el fong ha penetrat a l’ungla, fent avançar el procés que la torna trencadissa i que la deforma.
En ocasions, l’onicomicosi està associada al «peu d’atleta», que és la malaltia d’origen fúngic que afecta la pell dels espais que separen cada dit del peu, clivellant-la i causant serioses molèsties com: picors, descamació de la pell, etc.

Què hem de fer quan detectem una onicomicosi?

Si detectem els símptomes descrits o sospitem que les nostres ungles són víctimes d’aquesta patologia, hem de consultar el podòleg, el professional especialista en afeccions i deformacions dels peus. Si la malaltia és en les seves primeres fases, serà més fàcil controlar-la amb un tractament destinat a el.liminar la infecció i evitar, així, que es propagui o es faci crònica.

Els autors

marta coll

Metgessa de l’esport

Metgessa de l’esport i acupuntora

Articles relacionats

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.