Beneficis de l’esport en la dona

La Dra. Mariona Violán ens explica quines són les diferents estapes de la vida d’una dona, quins canvis físics i hormonals les diferencien, i la importància de fer esport adequat a cada etapa, com a part integrada en el dia a dia. Esport de petites, esports fins l'adolescència, esport i activitat física a etapes adultes, però sobretot: no parem! no ens aturem!
La Dra.Mariona Violán ens convida a trencar les estadístiques

Intentarem canviar les estadístiques! L’esport a la vida d’una dona és clau i és clau a totes les etapes vitals. Però bàsicament hi ha tres parts que són les més importants.

Infantesa

És important que una nena, i hem de fugir sempre dels estereotips, faci esport, i sobretot, que aquest esport es mantingui fins a l’edat de l’adolescència, que justament és el punt on les nenes joves acostumen a deixar l’activitat física i l’esport.

I això és clau perquè és com tenir un pla de jubilació on estem fent que hi hagi una salut òssia, muscular i una força important i on comencen tots els factors benefactors de l’exercici físic i de l’esport. Sobretot, per prevenir malalties que vindran a mesura que ens anem fent grans.

Embaràs, part i alletament

Hi ha una altra etapa clau que és la de l’embaràs, el postpart, l’alletament…És clau que la mare en aquesta etapa naturalitzi l’esport acompanyada dels consells dels professionals mèdics i de l’esport, ja que, no tot es pot fer però si que és important que ens mantinguem.

Maduresa

I després entrem en una tercera fase, la maduresa, sobretot la fase del climateri, on les condicions físiques se’ns en van una mica avall i això en les dones passa abans que en els homes. I hem de tenir en compte 4 aspectes:

Un és l’aspecte físic on ens interessarà tenir una salut òssia i muscular importantíssima que això ens donarà una autonomia a la vida futura.

Un altre, és la prevenció de malalties que passaran de manera bastant prevalent a la vida d’una dona i sabem que l’esport i l’activitat física tenen un factor de prevenció en front d’una malatia com és el cas del càncer de mama. I si aquesta malatia ocorre sabem que, durant els períodes de tractament, fer esport ens ajuda a millorar la seva eficàcia.

A les dones, que de vegades ens costa començar a dormir, i que hi ha d’altres preocupacions que ens envolten en la nostra vida, el fet de mantenir-nos actives fa que socialment estiguem més integrades, que riguem més, que en sentim millor, i sobretot, si ens mantenim actives fem petits exercicis de memòria.

De manera que quan arribem a la vellesa, que ens igualarem pràcticament als homes, tindrem tots aquests beneficis molt ben integrats i serem autònomes per poder portar una vida amb autonomia i llibertat tinguem l’edat que tinguem. Però això ho hem guanyat i ho hem començat a fer des que hem estat petites.

Els autors

Mariona Violán

Responsable Àrea de salut de Can Caralleu

Llicenciada en medicina i cirurgia (UB). Especialista en Medicina de l’Activitat Física i l’ Esport (UB). Fellowship in Sports Medicine and Nutritional asses and exercice prescription en Childrens Hospital, Boston, and Sargent College.

Articles relacionats