El Trastorn de Conducta Alimentària (TCA) és un dels trastorns mentals amb més impacte en la nostra societat, sobretot entre el jovent.
Segons dades de la darrera Enquesta de Salut de Catalunya feta pel Departament de Salut de la Generalitat, a Catalunya els casos de TCA han augmentat l’escandalosa xifra del 61,1% en només tres anys. Una altra dada molt preocupant és que la major part dels casos es donen en joves d’entre 12 i 25 anys i, en especial, en dones d’entre 12 i 17 anys.
Què és el TCA?
El Trastorn de Conducta Alimentària agrupa diversos trastorns mentals que tenen en comú les alteracions en la forma de pensar, sentir i comportar-se en relació amb l’alimentació, el pes o la figura. De trastorns n’hi ha diversos (anorèxia, bulímia, afartament…) i pot passar que una mateixa persona transiti de l’un a l’altre segons la fase de la malaltia.
Al Canal Salut de la Generalitat podeu trobar molta informació sobre què és el TCA, els factors de risc i com identificar-lo i actuar en cas de patir-ne o detectar-lo en una altra persona.
Els TCA i la relació amb el menjar
Detectar un TCA és molt difícil en els nostres dies. La pressió estètica, el culte al cos, les dietes, el jugar amb els hàbits alimentaris està a l’ordre del dia i és motiu de converses en qualsevol espai i moment. Identificar quan una persona ha passat la línia i està restringint l’alimentació o presentant simptomatologia per compensar el que ha menjat és molt difícil. En molts casos, només quan es fa evident la distorsió (per exemple, dir que hi ha molt menjar quan n’hi ha poc o que s’està molt gras quan s’està a prop l’infra-pes) és quan es detecta el problema, però aleshores el trastorn ja està avançat.
El tractament tampoc és cosa de dos dies perquè, en la punta de l’iceberg hi trobem la relació amb el menjar, però en la base hi ha una amalgama de valors, sentiments, emocions que no s’estan gestionant bé i que afecten de manera directa les relacions personals i la convivència del dia a dia. El comportament d’una persona amb TCA pot ser moltes vegades frivolitzat o incomprès pel seu entorn, cosa que encara causa més perjudici a qui el pateix. I l’atenció ha de ser multidisciplinària amb una intervenció conjunta de psicòlegs, nutricionistes, psiquiatres i metges.
Davant la sospita, demana ajuda
El sistema de Salut a Catalunya té bons centres hospitalaris, com Sant Joan de Déu o el Clínic amb unitats específiques per tractar els TCA. El cas és que s’atenen les persones en estats més avançats. En l’atenció primerenca encara s’han de fer avenços per poder dotar la ciutadania de recursos públics que puguin atendre la persona de manera freqüent i integral. En aquest cas, cada cop hi ha més centres privats que ofereixen aquesta atenció, però que no estan a l’abast de totes les butxaques.
Si us cal assessorament sobre com actuar o els recursos on demanar ajuda, podeu acudir a l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia. Podeu consultar la web i al canal de Youtube on podeu trobar molta informació. Però a més, ofereix un servei d’atenció immediata gratuït. Per a més informació podeu trucar al telèfon 93 454 91 09.
Els Clubs Claror tenim un ferm compromís en promoure la salut i el benestar per a tothom
El TCA i el paper dels centres esportius
Els gimnasos i els centres esportius tenim un paper significatiu en la prevenció i el tractament dels trastorns de la conducta alimentària (TCA). Algunes de les àreas en les que podem treballar són:
- Educació i sensibilització: proporcionant informació educativa als treballadors/es i abonats/des sobre la importància d’una alimentació saludable, l’equilibri entre l’exercici i la nutrició, i la diversitat de les formes corporals saludables.
- Promoció d’entorns inclusius: Crear un entorn que celebri la diversitat corporal i no fomenti estàndards de bellesa no reals. Això pot ajudar a reduir la pressió social relacionada amb l’aparença física.
Els Clubs Claror estem compromesos en promoure la salut i el benestar per a tothom. Amb les últimes campanyes publicitàries, hem volgut destacar també la diversitat de cossos i condicions, fent èmfasi en la importància de la salut i la felicitat sobre la conformitat amb ideals de bellesa estandarditzats.