Casals, esplais i campus: com ajudar els nostres fills i filles a escollir

En aquestes línies intentarem donar-vos algunes eines que us ajudin a fer més fàcil l’elecció, que no hem d’oblidar que en última instància ha de ser d’elles i ells.
Casals, esplais i campus
El primer pas és mantenir una escolta activa que ens permeti entendre els seus interessos i el perquè d’aquests

S’acosten les dates d’inscripció als casals, esplais i campus i és un bon moment per fer-nos la pregunta de com podem ajudar als nostres fills i filles a escollir aquella modalitat on puguin sentir-se més realitzats.

En aquestes línies intentarem donar-vos algunes eines que us ajudin a fer més fàcil l’elecció, que no hem d’oblidar que en última instància ha de ser d’elles i ells.

Escolta activa

Encara que sembli obvi, el primer que hem de fer és mantenir vers els fills i filles una escolta activa que ens permeti entendre els seus interessos i el perquè d’aquests. A vegades els adults donem per fet algunes realitats, que si ens qüestionem, potser no són tals. Per exemple, potser el nostre fill fa futbol perquè ens agrada a nosaltres i com a referents absoluts seus que som, vol agradar-nos. I si a més, la majoria dels seus amics fan aquesta activitat, la decisió cau per inèrcia, però en realitat si escoltem, preguntem i tractem d’entendre, ens adonarem que ell voldria fer patinatge perquè és el que realment li motiva.

La nostra tasca d’observar, preguntar i escoltar ens ha de permetre ajudar a descobrir el que realment és important.

Orientació i recolzament

Una vegada hem fet tot aquest procés d’escolta activa, el que hem de fer és, donant-los la confiança que es mereixen, orientar-los des del nostre paper com a guies. Tot i que la decisió última ha de recaure en elles i ells, si s’ha fet tot el procediment anterior, tindrem una capacitat més clara per distingir entre el que realment vol i el que és producte d’influències externes, que potser els infants encara no estan preparats per gestionar sols.
A més, com a adults també hem d’ajudar-los a sortir de la zona de confort. Un nen o nena tímid segurament voldrà fer activitats en la que la socialització no tingui un paper molt rellevant, però hem de saber la importància de treballar aquest aspecte per una educació completa i per tant hem d’ajudar-los a entendre la necessitat d’enfrontar-se a les seves pors.

D’altra banda, no hem de perdre de vista que el moment dels casals, esplais i campus és el moment de les seves vacances. Per tant, si prioritzar la diversió hauria de ser un factor crucial en l’elecció de qualsevol activitat extraescolar, especialment esportiva, en el cas de les activitats d’estiu ha de ser un factor essencial. Els fins recreatius són la causa principal per la qual els infants fan activitats lúdiques i esportives, i per tant és garantia d’èxit que puguin escollir.
És molt important també, una vegada s’hagi pres la decisió, recolzar-los durant tot el procés i animar-los a complir i respectar el compromís adquirit en la realització de l’activitat.

Objectius i valors

Per últim, hems de ser conscients que la finalitat última del lleure és la d’educar de la forma més integral possible. Així doncs, els tècnics i tècniques, especialment en els Clubs Claror, som educadors. Hem de ser-ne conscients i ajudar als nostres infants a què també sàpiguen que es trobaran en un espai formatiu i lúdic on vénen a aprendre i a divertir-se.

A Clubs Claror som experts en activitat física i tenim vocació d’educadors. Ens prenem el lleure com una oportunitat única d’ajudar a créixer als infants, i per això tenim una àmplia oferta per diferents edats i modalitats, des d’opcions més pròpies del lleure com casals i colònies, com a opcions purament esportives com els campus de futbol-sala, judo, pàdel… fins a campus per a joves que es volen iniciar al món del fitness. Les famílies, i per tant els infants, formen part inseparable del nostre ADN.

Volem sobretot que els nens i nenes gaudeixin del que fan i que l’aprenentatge sempre vagi de la mà dels valors.

Consulta tota l’oferta d’Esplais i Campus Claror aquí>>

L’autor

Luis Subiran

Responsable Iniciació Esportiva i Lleure del Claror Cartagena

 

CFGS Animació Activitats Físiques i Esportives, i Magisteri d’Educació Física

esplais i campus claror

Articles relacionats

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.