Per nedar en aigües obertes, entrena al gimnàs

Tant si t’has proposat fer la teva primera travessa com si vols rebaixar la teva marca, per nedar en aigües obertes hi ha diverses maneres de preparar-te i de fer més eficient el teu entrenament.
nedar en aigües obertes
Treballar la resistència i la força és clau per a millorar, i és més fàcil del que creus.

Ara que ja ha arribat la calor, el bon temps, i les ganes de gaudir de la platja i els esports d’aigua, és quan més gent veiem nedar en aigües obertes. És veritat que la temperatura de l’aigua encara no convida del tot a nedar sense neoprè, tret d’alguns valents i valentes. Però no hi ha millor moment per marcar-te petits objectius davant d’aquesta temporada d’estiu que ja està a tocar. 

Si no ho has provat mai, has de saber que la natació en aigües obertes és un esport que es practica tant al mar, com a pantans, llacs, estanys o rius. Cada element té la seva singularitat: el mar, la seva immensitat; els pantans i estanys, poca visibilitat intrínseca; el riu, els seu corrents.

Tanmateix, hi ha altres característiques que tenen en comú. I la més destacada és l’autèntica llibertat de poder gaudir dels espais naturals. 

Per gaudir d’aquesta experiència plenament, és molt important preparar-se bé, i la major part d’aquesta preparació la pots fer al gimnàs. 

En aquest article ens centrarem en la preparació bàsica per poder-nos llençar a nedar en aigües obertes, i aquesta no la farem només en el medi aquàtic. També cal fer-la en sec.

PREPARACIÓ A LA SALA DE FITNESS

En la preparació en sec és fonamental treballar la resistència i la força de tronc superior, i això ho aconseguirem realitzant moltes repeticions dels exercicis.

Treballarem grups musculars grans, com la musculatura dorsal, ja que és la que utilitzarem de palanca per moure’ns. 

També cal entrenar altres musculatures més petites, però igual de rellevants. El tríceps és un dels músculs que hem de tonificar més, perquè ens dona l’impuls final de la propulsió, i per això ens convé augmentar la seva resistència. 

Dues musculatures que també haurem de treballar, tot i que semblin poc importants per la natació, són la musculatura de l’avantbraç i els trapezis i la zona cervical. 

  • L’avantbraç intervé en la rotació de la mà, i fer-ho de manera tan continuada com ho fem al nedar, pot provocar certa fatiga i pèrdua de força, per això també és molt important tenir-los ben tonificats. 
  • Els trapezis i la zona cervical, ja que ens intervenen en els moments d’orientació. Quan nedem en aigües obertes hem d’aixecar el cap endavant constantment per saber on anem, o per comprovar si tenim algun obstacle davant.

Un altre exercici bàsic en sec és la simulació de la tècnica de crol amb gomes de resistència. Quan tornis a l’aigua, notaràs els seus beneficis.

Al gimnàs també podem entrenar la resistència cardiopulmonar, però és més efectiu fer-ho en el medi aquàtic.

PREPARACIÓ A LA PISCINA

A l’aigua evidentment haurem de seguir treballant la tècnica, no obstant això, els elements bàsics a treballar a la piscina són la resistència cardiopulmonar i la tècnica de natació en aigües obertes. 

L’entrenament de resistència cardiopulmonar no té secrets: acumular hores de natació a la piscina.  

La tècnica de natació en aigües obertes, però, té alguns punts especials. El primer és l’orientació al nedar. On anem? On som? Què tenim al voltant? I això com ho entrenem? El primer que hem d’entrenar és la respiració bilateral. Respirar pels dos costats ens ajuda a orientar-nos, a notar els corrents,  i sobretot al mar, a saber la direcció de les onades. A més, si sempre respirem cap al mateix costat i les onades venen d’aquella banda, empassarem molta aigua.
Això ho podem entrenar fent la respiració cada nombre imparell de braçades, així ens tocarà una banda diferent cada vegada.

L’altre aspecte a entrenar és l’anomenat crol de socorrista, que és nedar crol amb el cap amunt i mirant endavant. Per treballar-ho en cada sessió, podem alternar piscines de crol de socorrista amb crol normal.

L’ENTRENADOR PERSONAL T’AJUDA

Per fer aquesta preparació, una manera òptima és tenir un entrenador que t’indiqui els punts a millorar i com fer-ho. Encara que tinguis un bon nivell de natació, sempre hi ha aspectes que cal reforçar i que et poden ser de molta ajuda per fer un entrenament més eficient.

Ja hem vist que tant en l’entrenament en el medi aquàtic com en sec, la tècnica és fonamental per a millorar. I per fer-ho bé i avançar cada dia, és primordial tenir l’acompanyament d’un bon entrenador. 

A Clubs Claror disposem d’excel·lents entrenadors personals I d’activitats en grup específiques, com el Swimming Club Claror i l’activitat exterior d’Aigües Obertes, i de Cursos de millora de la tècnica, que et poden ajudar molt en el teu entrenament de preparació per nedar en aigües obertes i fer que la teva experiència sigui positiva, gratificant i segura.

Quan ho provis, no podràs parar 😉

L’autor

PAU BLASCO

Tècnic esportiu i Entrenador personal

Tècnic superior en activitats físiques

Articles relacionats

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.